2011. szeptember 15., csütörtök

Miért éppen Grosics Gyula?

Vetődött fel bennem a sokak számára talán furcsának és szokatlannak ható kérdés - a stadionavató, névadó ünnepség közeledtével. Miért jut eszébe valakinek kétségbe vonni a leendő névadó személyének jogosságát erre a címre annak a stadionnak a kapcsán amely olyan sok embernek jelentett és jelent most is ebben a városban és a környékén egyetlen szórakozási lehetőséget és adott olyan újra és újra előbukkanó emlékeket amelyekre az ember 10-20-30 év múltán is tisztán emlékszik. Kevés ilyen élmény van az ember életében és ez a stadion  - és a csapat - sokaknak pont ilyen élményforrás. Azt gondolom, hogy a tatabányai kollektív emlékezet, a Bányász szurkolóinak rengeteg emléke egy sor olyan játékost - esetleg edzőt - vethetett volna fel a döntéshozók elé akik megfelelnek ennek a kollektív emlékezetnek, olyan játékosok kerülhettek volna a listára akik meghatározták a közhangulatot ebben a speciális városban - amelynek hétköznapjai a bányász-lét határozta meg és a bánya adta a hátteret mindenhez. Akik itt születtek, itt kezdtek el gyerekként játszani és minden vágyuk az volt, hogy egyszer-kétszer-százszor-ötszáztízszer játszhassanak kék-fehérben. Sokan vannak ilyenek. Akik itt voltak és itt maradtak. Mert nekik ez a város és ez a stadion és a csapat nem egy száműzetés színhelye hanem az életük része.Akik az utolsó meccsüket nem zöld-fehér mezben akarták "lejátszani". Például Szabó Gyuri. Szabó György Stadion. Nekem ez is tetszene. 
Persze tudom, Aranycsapat meg VB döntő, világhír meg minden...de...nekem többet jelent, hogyha valaki tudja volt csapatának történetének legnagyobb eredményét - és nem a napokban tudja meg, hogy róla nevezik el a stadiont...biztos sokat jelent neki miután már hetekkel,hónapokkal korábban ismert volt ez a hír. 
Lehet túlságosan szőrszálhasogató vagyok, akár szentimentális is, lehet túlságosan szurkolok a helyi csapatnak, túlságosan fontos számomra, hogy ne politikai alapon, ne "hírességi-mérőszám" alapján legyen meghatározva annak a stadionnak a neve ahova sokan 10-20-30-40 évig jártak, járnak...nekik, nekünk az a fontos, hogy a stadion névadója mondjuk a szomszédban lakik, az utcában van az üzlete, gólt rúgott a VB-n és mindig kék-fehér volt. És maradt is.
Persze vasárnap megint ott leszek, megnézem a retro-meccsen, szurkolok a győzelemért utána, talán itt lesz az ünnepelt is...de amikor kimondom a stadion nevét valaki másnak büszke vagy elégedett nem leszek. 
Persze tudom, nagyképű vagyok.:)


6 megjegyzés:

  1. Béci, nagyon jó írás!

    VálaszTörlés
  2. Béla, én is szentimentális leszek, mert ilyen gyerek vagyok: ez az írás minden szavával része kell, h legyen a tatabányai focitörténelemnek. Az első pillanattól, amikor hónapokkal ezelőtt (!) kiderült, h kiről fogják elnevezni a stadiont, pontosan ugyanezek a gondolatok kavarognak bennem. Minden tiszteletem a "Fekete Párducé", Dorogon, Kispesten, a világ tetszőleges pontján el lehetne nevezni róla stadiont, megérdemli. De Tatabánya megérdemelte volna, h egy saját legendája adja a nevét a létesítménynek...

    VálaszTörlés
  3. minden szavával egyetértek...

    még a nagyképűvel is :D

    G.D:

    VálaszTörlés
  4. Tökéletes megfogalmazás Béci!! :)

    VálaszTörlés
  5. Tekipapa, Bécipapa,teljes mértékben igazatok van,mondom én,aki még a Csernait is láttam focizni.

    VálaszTörlés